Kitchen Case Study: Cute Cottage in Wakefield

Kitchen Designer:

Jasmin Brewer

Branch:

Leeds

The Project: 

The Elliot house is a cute little cottage in Wakefield that exists as part of a row of terraced houses that are beautiful. 

The kitchen was based across two levels, with units dividing the two areas. The cabinets were made from dark wood, creating a kitchen that felt small and crowded. 

 

Project Goals & Priorities: 

  • Create a more useable kitchen space 
  • Design a kitchen that was fully in keeping with the cottage environment 
  • Work the kitchen around: 
    • The existing boiler which could not be moved 
    • A prominent beam that needed to be designed around 
    • American-style Fridge Freezer 

 

Challenge: 

The kitchen was spread across two levels, making the space unusable with a lengthy walk between the fridge and the preparation area, which was impractical. There was also a beam running across the room obstructing a bank of tall units that were wanted to accommodate the American Fridge Freezer. 

Solution: 

Raising the floor and creating an open space kitchen with a bank of tall units that were worked around the beam to successfully house the American Fridge Freezer, as well as an oven, as well as the pull-out unit they wanted. 

 

Challenge:  

The existing boiler could not be removed or adjusted, meaning that a work around needed to be found. 

Solution:  

The piping was boxed in and decorated to match the rest of the kitchen walls, whilst the boiler itself was naturally worked into the floor cabinets. This allowed the boiler to be hidden permanently from sight, whilst still being fully accessible when necessary. 

Challenge: 

The client had wanted to keep a light and airy feel to the kitchen, however they had originally wanted an oven mid-run. Jasmin advised that this would break the space up and essentially lose that openness that they craved. On seeing the visual on CAD, they agreed. 

Solution: 

They were keen to incorporate a sage colour into the kitchen, opting for Ivory floor cabinets with sage wall units and shoe storage beneath the front window. The two tones really helped to open the space up with a fresh and earthy colour palette. The pale flooring and under cupboard lighting help to further open the space up. 

Kitchen Details: 

  • Rockfort cabinets in Ivory 
  • Cranbrook wall units in Sage 
  • Cranbrook shoe unit in Sage 
  • Premium units with soft close drawers and doors as standard with Oak carcasses 
  • Oak block worktop 
  • All appliances from Caple 
  • Pull out bin 
  • Pull out storage solution to store tins 

What the Customer had to say:

“We’re happy we chose Howarth at Home to supply our new kitchen. We are more than happy with it.”

 

 

Kat Musselwhite – HT Blogger